El REC pre-estrena la pel·lícula EL REY, abans de que arribi als cinemes, amb la presència de l’actor Willy Toledo

 

-La projecció es durà a terme el dimarts 4 de desembre a les 22 hores, un dia abans que es pugui veure a diferents sales de tot l’Estat espanyol 

-La pel·lícula es podrà veure fora de concurs i s’emmarca dins del cicle RECvolucions

-L’actor Willy Toledo es desplaçarà fins a Tarragona per a presentar aquesta proposta controvertida 

 

A mesura que s’acosta la data de la inauguració del Festival REC 2018, prevista pel dissabte 1 de desembre al Teatre Metropol amb l’estrena absoluta de l’última pel·lícula d’Emir Kusturica a l’Estat espanyol, es van confirmant noves pel·lícules que es podran gaudir a Tarragona. 

D’entre aquelles propostes que es podran veure en exclusiva a través del Festival REC, els organitzadors del festival anuncien que la pel·lícula EL REY -que té data d’estrena definitiva el dimecres 5 de desembre- es podrà veure un dia abans a Tarragona, en una projecció que comptarà amb un dels actors que participa en el film, Willy Toledo, amb qui hi haurà una trobada amb els mitjans de comunicació. 

El Festival REC aposta, dins del marc del cicle RECvolicions i en format de projecció especial, per una proposta que signen Alberto San Juan i Valentín Álvarez. El film, titulat EL REY, neix després de dos anys interpretat com una peça teatral, interpretada per Teatro de Barrio, i és una arriscada interpretació de la monarquia espanyola que no deixarà indiferents als espectadors. La preestrena es durà a terme el dimarts, 4 de desembre a les 22 hores, a l’Antiga Audiència de Tarragona. 

Més informacio sobre la pel·lícula:

EL REY 

Alberto San Juan i Valentín Álvarez, 2018, Espanya, 84’. 

Cast: Luis Bermejo, Alberto San Juan, Guillermo Toledo

Dimarts 4 | 22h | Antiga Audiència 

Dos anys van estar Alberto San Juan, Willy Toledo i Luis Bermejo omplint el Teatro del Barrio amb El Rey, obra sobre la història recent d’Espanya que pivota a voltant de l’emèrit Juan Carlos I, geni i figura, i per la qual desfilen fantasmes del passat com Adolfo Suárez, Felipe González, Cebrián, Carrero Blanco, Puig Antich o Antonio Tejero. I ara, s’ha decidit a portar-la al cinema. 

Alberto San Juan, rostre conegut del cinema espanyol (Goya al Millor Actor 2008 per Bajo las Estrellas, REC 2007) és també dramaturg i director de teatre, sobretot des de les seves companyies Animalario i Teatro del Barrio, i es llança a la direcció cinematogràfica, juntament amb el director de fotografia Valentín Álvarez. 

Adaptació cinematogràfica, explotant diversos recursos teatrals, hibridant llenguatges, EL REY és ‘una ficció sobre la ignorància’, un revulsiu contra la cultura de la transició que pot ser una pel·lícula incòmoda a causa del seu repàs honest i descarnat dels últims anys de la pell de toro.

Teaser oficial: https://www.youtube.com/watch?v=7KBt8sDi7Ro


Altres propostes del cicle RECvolucions 

La pel·lícula EL REY, que es podrà veure fora de concurs, encaixa plenament en el festival d’enguany, ja que s’inclou també en la línia del cicle RECvolucions, que inclou pel·lícules que recullen una reflexió sobre l’esperit revolucionari en l’actualitat, 50 anys després d’un dels fets fonamentals del segle XX, com és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’Humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- inclourà les projeccions de M.I.A, EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA -l’última pel·lícula d’Emir Kusturica, que es projectarà en l’acte inaugural del festival- i COMANDANTE ARIAN, que firma la directora tarragonina Alba Sotorra, films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. 

Una cita amb estrenes a l’Estat espanyol i a Catalunya

La preestrena a l’Estat espanyol de EL REY és una mostra més de la capacitat del Festival REC de programar pel·lícules que els espectadors poden veure per primer cop a Tarragona. El festival, que des de fa anys premia les millors Opera Prima de l’escena internacional, projectarà enguany, en estrena absoluta a l’Estat espanyol els films; I HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME :-), SONGS IN THE SUN, WHAT HAVE WE DONE TO DESERVE THIS?, LITTLE TICKLES (LES CHATOUILLES), THE HEART i EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA, que es projectarà durant la inauguració del festival REC 2018. 

A més a mes, en el marc del festival d’enguany també es projectaran estrenes en l’àmbit de Catalunya. Aquest és el cas de LAS HEREDERAS, YOUNG & BEAUTIFUL, LA CAMARISTA i RUBEN BRANDT, COLLECTOR. 

A banda de les proopostes que integren els programes Opera Prima i RECvolucions, el Festival REC 2018 també reuneix projeccions especials i propostes com CON EL VIENTO, THE GUILTY, TRINTA LUMES, VIAJE AL CUERTTO DE UNA MADRE. 

Finalment, dins del cicle MiniREC, es podran veure les següents pel·lícules familiars; MIRAI, MI HERMANA PEQUEÑA, SUPA MODO, GIRL IN FIGHT, THE BREADWINNER i SANTA CLAUS & CIA.


Patrocinadors i col·laboradors del festival 


El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre). 

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo. 

L’acte inaugural del Festival REC 2018 serà l’estrena absoluta de la última pel·lícula de Emir Kusturica a l’Estat espanyol

 

-La projecció de EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA es durà a terme el pròxim dissabte, 1 de desembre, en un acte que s’iniciarà a partir de les 22 hores al Teatre Metropol.


-L’entrada a la projecció és lliure, però serà necessària una invitació que es pot recollir en diferents punts de la ciutat.

 

-La cloenda del festival recupera la primera pel·lícula de Juanma Bajo Ulloa (director de ‘Airbag’) com és ALAS DE MARIPOSA, amb presència del director. 

El Teatre Metropol es vestirà de gala per acollir, aquest dissabte 1 de desembre, en estrena absoluta a l’Estat Espanyol, la projecció de la darrera pel·lícula de l’aclamat director Emir Kusturica, en un acte que obrirà oficialment la programació del Festival REC 2018.  


El catàleg d’estrenes a l’àmbit estatal que el festival ofereix dins de la secció oficial a concurs -OPERA PRIMA- s’engreixa, d’aquesta manera, amb una nova proposta en forma de documental que es podrà veure de manera exclusiva a Tarragona, que es converteix en la primera ciutat de l’Estat en projectar aquest documental que ens presenta la figura José Alberto «Pepe» Mujica Cordano, agricultor i polític uruguaià i senador pel Front Ampli, que va ser el 40è president de la República entre 2010 i 2015 en guanyar les eleccions presidencials del 2009. Un president que va trencar motlles pel seu carisma especial, i es va convertir en un fenòmen global pel seu estil de vida humil i les seves propostes de caire social i humà.


L’acte és obert a tothom i serà una bona ocasió per a presentar tota la programació del festival, que es durà a terme de l’1 al 9 de desembre. Aquest dissabte 1 de desembre, a partir de les 22 hores, el vestíbul del teatre es transformarà en un punt de trobada de públic, directors, programadors i premsa, que podran gaudir d’un tast especial de Cervesa Les Clandestines just abans de la projecció d’aquesta estrena. Les invitacions per poder assistir a aquest acte, coorganitzat conjuntament pel Festival REC i l’Ajuntament de Tarragona es poden aconseguir en diferents punts de la ciutat (entre ells Shiva Music, El Lloro i La Cantonada). 


Més informacio sobre la pel·lícula inagural del Festival REC 2018: 

EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA 

Dissabte 1 | 22h | Teatre Metropol

Aclamat en dues ocasions com a guanyador de la Palma d’Or a Cannes, el director Emir Kusturica, s’asseu a la taula amb José Mújica, expresident de l’Uruguai. Acompanyats també de la dona d’en Pepe, crucial durant tota la seva vida, prenen mate, visiten el seu hort i departeixen sobre el sentit de la vida des d’una perspectiva política, filosòfica, estètica, i fins i tot poètica. També els visiten antics col·legues, i comparteixen moments de la seva vida actual, mentre anem coneixent l’home que va sorprendre el món pels seus valors i va esdevenir tot un fenomen i referent.

El documental recorre diferents moments en la vida de Mújica, fent un retrat amable d’un home humil que va esdevenir president de l’Uruguai mentre es mantenia fidel a les seves creences alhora que empentava i alenava el canvi. Encara orgullós del seu passat com a activista polític i guerriller (el que li va valdre 12 anys de presó), se’ns presenta a “El Pepe” com un líder global iconoclasta que encara s’atreveix a somiar amb un món millor.

“Impressionat per ell i el seu treball, i celebrant la utopia i la virtut, vaig fer aquest film”. Emir Kusturica.

La pel·lícula va ser estrenada mundialment a la Mostra de Venezia, on va rebre el Premi CICT-UNESCO, i s’estrena a l’Estat espanyol en el marc del Festival REC.

 


El film que s’endinsa en el concepte de revolució, un dels temes que planteja el Festival REC 2018 

La pel·lícula EL PEPE, UNA VIDA SUPREMA, que es podrà veure fora de concurs, encaixa plenament en el festival d’enguany, ja que s’inclou també en la línia del cicle RECvolucions, que inclou pel·lícules que recullen una reflexió sobre l’esperit revolucionari en l’actualitat, 50 anys després d’un dels fets fonamentals del segle XX, com és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’Humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- inclourà les projeccions de M.I.A i COMANDANTE ARIAN (de la directora tarragonina Alba Sotorra) films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. 

La cloenda revisitarà, el 8 de desembre, una de les primeres pel·lícules del director Juanma Bajo Ulloa:  ALAS DE MARIPOSA 

De la mateixa manera que la inauguració del Festival REC d’enguany se centra en un nom imprescindible del cinema internacional de les últimes dècades, l’acte de cloenda serà un homenatge a un dels directors imprescindible per la configuració del cinema espanyol en els darrers anys, com és Juanma Bajo Ulloa, que ha signat, entre altres, la pel·lícula ‘Airbag’. 

Enguany la mirada enrere es dedica a Juanma Bajo Ulloa, un dels primers de la seva generació de realitzadors que va aconseguir donar-se a conèixer amb ALAS DE MARIPOSA. Goya a la Millor Direcció Novell, la pel·lícula també el va convertir en el director més jove en fer-se amb la Concha de Oro del Festival de San Sebastián. Una pel·lícula que el festival recupera en el seu acte de cloenda, amb la presència del director, que es desplaçarà fins a Tarragona per assistir a la projecció i atendre als mitjans de comunicació. 


La trajectòria de Bajo Ulloa serà la protagonista d’una secció que proposa una reflexió i retrospectiva sense arribar a ser inabastable, sobre la trajectòria d’un dels directors de l’Estat espanyol que resulta imprescindible per entendre la realitat del sector. L’acte de projecció i trobada amb el director serà el dissabte, 8 de desembre, a l’Antiga Audiència, a partir de les 22 hores, un acte en el qual també s’entregaran els premis del Festival REC 2018. 

Patrocinadors i col·laboradors del festival 


El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre). 

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo. 

El Festival REC 2018 programa primeres pel·lícules i propostes que s’endinsen en el concepte de revolució

-La secció oficial OPERA PRIMA A CONCURS projectarà 5 pel·lícules   que són estrena absoluta a l’Estat Espanyol i 6 que es podran veure per primera vegada a Catalunya

-El festival seguirà durant aquest mes de novembre i desembre amb la projecció del cicle ‘RECvolucions’, que mostra propostes que reflexionen sobre el concepte de canvi social, 50 anys després del Maig  del 68

– La mirada enrere la protagonitzarà el director Juanma Bajo Ulloa, de qui es projectaran les primeres pel·lícules en la secció MY FIRST TIME

 

El REC torna aquest desembre i ho fa un esperit més combatiu que mai. El festival de cinema  de Tarragona es durà a terme de l’1 al 9 de desembre amb els objectius de mantenir la descoberta de les primeres pel·lícules de nous creadors d’arreu del món, de consolidar espais culturals tant a Tarragona com a ciutats veïnes i acostar l’esperit revolucionari d’algunes propostes encara desconegudes que sorprendran el públic pel seu esperit irreverent i obert als canvis que marquen l’actualitat.

 

Aquestes són les grans línies que mouen l’edició d’aquest 2018 del Festival REC, la cita a cita de la ciutat de Tarragona amb el món del cinema, que enguany torna a la càrrega amb un programa ple de novetats i de llargmetratges incisius que tracten el món en el qual viuen els seus creadors amb creativitat, cruesa, curiositat i molta força visual.

 

Òperes Primes a Concurs

 La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

Enguany moltes de les propostes que entren en la secció OPERA PRIMA A CONCURS oficial són estrena a l’Estat Espanyol, com I HOPE YOU’LL DIE NEXT TIME, WHAT HAVE WE DONE TO DESERVE THIS, LITTLE TICKLES, IRINA i THE HEART.

El REC també presenta pel·lícules en aquesta secció que es podran veure per primera vegada a Catalunya, com L’ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE), YOUNG & BEAUTIFUL, LAS HEREDERAS, LA CAMARISTA i RUBEN BRANDT, COLLECTOR, films que juntament amb propostes arriscades com TRINTA LUMES -que va ser guanyadora del PRIMER TEST 2017- consoliden l’aposta decidida del Festival REC de ser l’altaveu de nous creadors i presentar en exclusiva les pel·lícules d’abast internacional que ben aviat seran notícia.

Els films que es presenten en aquesta categoria competeixen per quatre distincions diferents:

 

-Premi Millor Òpera Prima REC (amb un jurat Internacional)

-Premi Jurat Jove

-Premi de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC)

-Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions)

 

RECvolucions

Enguany s’ha parlat molt del 50 aniversari d’un dels fets fonamentals del segle XX: és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

L’edició d’aquest 2018 del REC recull aquest esperit, mig segle després, tant la imatge gràfica  del festival com en un programa fílmic que posa el focus en els joves creadors, a través de nous autors i autores que evidencien en els seus treballs els impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius que mouen l’actualitat.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant aquest mes de novembre ja ofereix alguns títols com a avantsala de la programació del festival. D’aquesta manera, els dies 6 i 13 de novembre ja s’han pogut veure, al CaixaForum de Tarragona, les propostes NO INTENSO AGORA i SAMI BLOOD.

A mesura que s’acosten les dates del festival, la programació continua amb les projeccions a CaixaForum de TÓDALAS MULLERES QUE COÑEZO -que es projectarà el pròxim 22 de novembre amb la presència de la seva directora Xiana Do Teixeiro- i LA REVOLUCIÓN SILENCIOSA.

Durant els dies del festival -de l’1 al 9 de desembre- la programació d’aquest cicle no s’atura, ja que estan previstes les projeccions de M.I.A i COMANDANTE ADRIAN, films que ajuden a completar el quadre sempre difós d’una realitat en canvi constant. La pel·lícula ÉPOQUE (YOUNG & ALIVE) de la secció oficial també forma part de la programació d’aquesta proposta.

 

Projeccions especials

A banda de les pel·lícules a concurs, el Festival REC 2018 programa altres pel·lícules que, per la seva força visual o pel seu missatge, poden ser d’interès per al públic. Sorprendre, emocionar i fer-nos viatjar a altres móns és l’objectiu de films com BLUE MY MIND, THE GUILTY o VIAJE AL CUARTO DE UNA MADRE, que han aconseguit el ressò de la crítica internacional.

 

La secció MY FIRST TIME ret homenatge a Juanma Bajo Ulloa

Enguany, la secció MY FIRST TIME segueix amb l’esperit d’apropar els orígens d’un cineasta consagrat, amb personalitat, i mostrar al públic quin ha sigut el seu camí fins el moment actual d’expressió creativa. S’allunya de les retrospectives exhaustives, necessàries, però inabastables per al públic, i pretén tenir un talant més directe i popular.

Enguany la mirada enrere es dedica a Juanma Bajo Ulloa, un dels primers de la seva generació de realitzadors que va aconseguir donar-se a conèixer amb ALAS DE MARIPOSA i el seu segon film, LA MADRE MUERTA, de la qual es compleixen, aquest 2018, 25 anys.

La trajectòria de Bajo Ulloa serà la protagonista d’una secció que proposa una reflexió nostàlgica i retrospectiva sense arribar a ser inabastable, sobre la trajectòria d’un dels directors de l’Estat espanyol que resulta imprescindible per entendre la realitat del sector.

 

5è aniversari de PRIMER TEST

 Enguany el Festival REC està d’aniversari, La secció PRIMER TEST -celebrada per primera vegada el 2014- celebra un lustre donant impuls a aquells projectes que es troben en fase de postproducció i que vulguin rebre l’assessorament d’agents audiovisuals internacionals. Distribuïdors, programadors i agents de vendes donen consell als directors i productors per tal afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de les obres participants.

Per a percebre la importància d’aquesta secció reservada al sector professional, cal destacar alguns dels films que hi han concorregut, com ‘Game Over’, d’Alba Sotorra (Première internacional a Karlovy Vary, Premi Gaudí al Millor Documental), ‘lia Ist’, d’Elena Martín (Biznaga de Plata a Màlaga), ‘Con el Viento’, de Meritxell Colell (seleccionada a Berlinale Forum) i ‘Trinta Lumes’, de Diana Toucedo (seleccionada a Berlinale Panorama).

Enguany -i per celebrar aquest aniversari- els organitzadors del Festival REC proposen la projecció d’algunes de les pel·lícules que s’hi han presentat en edicions anteriors i que ara ja coneixen l’èxit de crítica i públic. Així, els espectadors tindran l’ocasió de gaudir d’aquells films que de directors que, en el seu moment, van passar pel laboratori del Festival REC projectant les pel·lícules CON EL VIENTO, ANA DE DÍA, TRINTA LUMES i COMANDANTE ARIAN.

La secció PRIMER TEST amb diverses col·laboracions, com la del Festival L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Catalan Films o Eclair, que ofereixen diversos premis als quals opten les pel·lícules seleccionades. A més a més, es duu a terme amb el suport de Acción Cultural Española (AC/E) que, a través del programa VISITANTES permet la visita d’agents internacionals al festival per tal de donar a conèixer les produccions de l’Estat espanyol.

A més, el Festival REC 2018 segueix mantenint la JORNADA PROFESSIONAL que reuneix cada any a Tarragona a professionals del sector audiovisual local i internacional, en una trobada que confirma la llavor del REC com a punt de trobada de nous projectes.

 

 Cicle MiniREC i Sessions Vermut, la trobada amb el cinema familiar

 Enguany, l’edició més familiar del Festival REC 2018, el MiniREC torna amb força i, enguany, la programació destinada a grans i petits creix en nombre de pel·lícules i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món.

En aquesta segona edició, el MiniREC -que neix com una col·laboració entre els festivals REC i Minipop- comptarà amb una programació compacta de pel·lícules i tallers que es concentrarà durant el primer cap de setmana del Festival. La seu de les projeccions serà el Teatret del Serrallo. Les propostes que es projectaran per a tota la família són pel·lícules que han rebut el reconeixement en festivals com el de Berlín, Amsterdam o Sarajevo, entre molts altres.

Així, les pel·lícules que es podran veure són MIRAI, SUPA MODO, BREADWINNER -que compta amb l’actriu Angelina Jolie com a productora executiva i ha estat nominada a l’Oscar a Millor Pel·lícula d’Animació als Oscars 2018- SANTA CLAUS & CIA, GIRL IN FLIGHT, a més a més d’una selecció de curts sense diàleg adreçats als més petits de casa.

 

 Un festival ciutadà obert a joves creadors i la comunitat universitària

Juntament amb les propostes fílmiques, el festival vol destacar en la seva capacitat creixent de fer arribar a diferents públics interessats en la creació audiovisual i el món del cinema.

Amb aquest objectiu, la programació d’aquest 2018 manté les sessions AUTORS DE TARRAGONA, que posa llum a les inquietuds de la nova generació local de creadors, i MIRA’M / EL REC VA LA UNIVERSITAT, en la qual diversos convidats del festival visiten l’Auditori CaixaForum i les aules de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i per trobar-se amb els alumnes dels instituts i la universitat de la ciutat.

Paral·lelament, també es manté el concurs ENGEGA(R)/ 48 HORES, que vol donar visibilitat a qualsevol realitzador o realitzadora major de 18 anys de la Província de Tarragona que vulgui participar activament al Festival REC amb una peça audiovisual gravada i editada en un termini màxim de 48 hores.

La peça haurà de contenir les premisses que es poden consultar a la web del festival (www.festivalrec.com), que es faran públiques justament 48 hores abans del termini màxim d’entrega.

 

Patrocinadors i col·laboradors del festival

El Festival REC està coorganitzat amb Ajuntament de Tarragona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya, Obra Social La Caixa, Repsol, Diputació de Tarragona, Acción Cultural Española AC/E, programa Media de Creative Europe (a través del programa WRAP!) i Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

També compta amb el patrocini de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region i la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City (Jornada Professional i EngegaR/48 H), Consell Comaracal del Tarragonès (programa Mira’m), Catalan Films (One-To-One, Primer Test), URV (“El REC va a la Universitat”), i Institut Català de les Dones a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) (projeccions Tódalas Mulleres que Coñezo i Viaje al Cuarto de una Madre).

També han col·laborat en aquesta edició del festivalTarragona Turisme, Tarragona Convention Bureau, Tarragona Film Office, Teatret del Serrallo, Port de Tarragona, AG Planning, Casa Joan Miret, Xarxa de Centres Cívics de Tarragona, Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona, Eclair, L’Alternativa, Cinemart Rotterdam, Dopigraf, Signo, Trasladia, Hotel Lauria, Renfe, Les Clandestines, Entrecopes, Cappucino Tarraco, El Ruc, Korxo Vins&Tapes, Vermuts Miró, Piqué, La Masrojana, El Lloro, Shiva Music, La Cantonada, Minipop, Tecletes, Rusc Produccions, Carnet Jove, Club Tr3sC, Catalunya Film Festivals, Arcamedia, Biaudio, Cineclub La Ràpita, Cineclub Altafulla, Sala Zero, Studi7 i Atrapalo.

El REC 2018 arrencarà amb un cap de setmana ple de propostes internacionals per al públic familiar amb el MiniREC

 

 

-La programació destinada al públic familiar s’inicia els dies 1 i 2 de  desembre amb propostes premiades en diversos festivals que es podran  veure per primer cop a Tarragona, al Teatret del Serrallo

  -Les pel·lícules seleccionades posen una mirada tendra i creativa a realitats d’arreu del món i aniran acompanyades de tallers de caràcter  familiar

-El diumenge 2 de desembre arrenquen també les Sessions Vermut, una proposta que s’allargarà durant els dies 2, 6, 7, 8 i 9 de desembre

 

Enguany, l’edició més familiar del REC 2018, el MiniREC torna amb força i, enguany, la programació destinada a grans i petits creix en nombre de pel·lícules i amb una proposta que, com en edicions anteriors, segueix primant la qualitat i convida a endinsar-se en l’univers de creadors d’arreu del món; propostes premiades a festivals internacionals que sovint no tenen cabuda en sales comercials i que actuen com autèntiques finestres que mostren el món que ens envolta.

Enguany, les propostes audiovisuals d’aquesta proposta, que neix com una col·laboració entre els festivals REC i Minipop, ens duran a Roma, París, Lapònia, el Japó, Afganistan o un petit poble de Kenya, escenaris on viatjarem gràcies a través de la mirada de superherois de carn i ossos. Veurem viatges en el temps, Santa Claus desubicats, escapades i aventures i la vida a un camp de refugiats configuren l’univers d’aquesta segona edició del Minirec, que també tindrà tallers relacionats amb les pel·lícules i debats amb algun dels seus protagonistes.

En aquesta segona edició, el MiniREC comptarà amb una programació compacta que es concentrarà durant el primer cap de setmana del Festival. La seu de les projeccions serà el Teatret del Serrallo, l’equipament cultural del barri marítim de Tarragona que s’ha convertit en un dels emplaçaments imprescindibles de les cites culturals de la ciutat.

El MiniREC agruparà un seguit d’activitats i pel·lícules pensades per a tots els públics amb el clar objectiu d’apropar el festival al públic més familiar. Gaudir d’una bona pel·lícula, parlar amb el director, participar d’un taller cinematogràfic són algunes de les activitats que inclou el MiniRec d’enguany.

L’objectiu del MiniREC no és tant programar específicament pel públic infantil sinó més aviat d’incloure, dins del conjunt de la programació del Festival, pel·lícules que apropin el món adult i l’infantil, que comparteixen històries i experiències. El cicle vol aconseguir adults i petits gaudeixin conjuntament del festival i s’endinsin dins de l’univers del cinema, en definitiva, que visquin i comparteixin la cultura entre diferents generacions.

Alguns dels films de MiniREC formen part del projecte europeu WRAP! d’alfabetització audiovisual per a nens i adolescents. El Festival REC és un dels set socis internacionals que participen en aquest projecte educatiu. El projecte WRAP! està cofinançat pel programa MEDIA de Creative Europe.

 

 

Resum de la programació del MiniREC 2018:

DISSABTE 1 DE DESEMBRE:

16:30 h: MIRAI (+ 6 anys)

17:30h: Taller súper herois- Supa Modo

18:30h: SUPA MODO (+ 8 anys)

 

DIUMENGE 2 DE DESEMBRE:

11 h: Curts d’animació (3 a 6 anys)

12 h Sessió vermut. BREADWINNER

16.30 h: SANTA CLAUS & CIA

18.30  h GIRL IN FLIGHT  (+ 8 anys)

 

Preu sessions MiniRec:

6€ 1 adult + 1 infant  (menor de 12 anys)

6€ Majors de 12 anys i adults

3€ Tallers

 

Informació sobre les pel·lícules

Dissabte 1 de desembre:

16.30 h: Inauguració cicle MiniREC: MIRAI (+ 6 anys)

Un jardí secret ens permet viatjar en el temps i conèixer als nostres avantpassats de la mà de la nostra germana del futur. Una pel·lícula sobre la gelosia, l’amor i les diferents generacions, tendre i real amb pinzellades de fantasia i imaginació. MIRAI ens descobreix les emocions de ser el germà gran.

Aquesta és una bona ocasió per gaudir de la preestrena d’una pel·lícula de factura japonesa, que compta amb una animació delicada i preciosista, que ha estat premiada als festivals de cinema de Donosti i Sitges i que també ha rebut la nominació a Millor Llargmetratge al Festival d’Annecy.

 

Tràiler: https://www.hollywoodreporter.com/video/mirai-mirai-my-little-sister-trailer-1115955

 

17.30 h Taller superherois- SUPA MODO

 

18.30 h: SUPA MODO (+ 8 anys)

Aquesta és una pel·lícula que parla sobre la maternitat, sobre la mort imminent, però que és sobretot un cant a la vida, que ens parla d’heroïnes i carregada d’emocions i que ens transporta a una petita població de Kenya on tots els habitants acaben essent els protagonistes reals.

La pel·lícula ha rebut diverses distincions en l’àmbit internacional, entre les quals destaca l’Ós de Vidre per millor llargmetratge al Festival Internacional de Cinema de Berlín 2018.

 

Tràiler: https://vimeo.com/256094409

 

Diumenge 2 de desembre:

 11 h: Curts d’animació (3 a 6 anys)

Curtmetratges sense diàleg, seleccionats per Yvonne Van Ulden, fundadora del Festival KLIK d’Amsterdam i programadora especialitzada en cinema infantil i familiar. Aquesta és una sessió que farà gaudir als més petits de la casa i que els ajudarà a introduir-se dins el món audiovisual i compartir la màgia de les primeres vegades.

 

12 h: BREADWINNER – Primera Sessió Vermut del Festival REC 2018

 Parvana és una noia d’onze anys que viu a la capital de l’Afganistan, Kabul, durant el període de domini dels talibans. En ser el seu pare detingut, els membres de la família es queden sense recursos i, pel fet que les dones tenen prohibit guanyar diners, decideixen transformar a Parvana a un noi per poder treballar.

“Es  tracta  d’una  història  de  supervivència  quotidiana  que  desperta  el  cor  i dispara  la  imaginació”, així defineix la crítica aquesta història que compta amb l’actriu Angelina Jolie com a productora executiva i amb les veus de Soma Bhatia, Saara Chaudry, Laara Sadiq i Kane Mahon, entre altres.

El film ha estat nominat a l’Oscar a Millor Pel·lícula d’Animació als Oscars 2018 i també ha tingut participacions exitoses a diversos festivals de tot el món.

 

Tràiler: https://www.youtube.com/watch?v=yQBQw-Bh1pg

 

16.30 h: SANTA CLAUS & CIA 

Amb la ciutat de Pars com a teló de fons, viurem les aventures d’un Santa Claus que ha de trobar vitamina C per curar els follets constipats i així tenir totes les joguines a punt de cara a la nit de Nadal. Una pel·lícula divertida i 100% familiar que ens prepara per a les festes que vindran.

Aquesta serà una bona ocasió de veure la preestrena d’aquesta producció francesa, que compta amb les aparicions d’Alain Chabat (també director de la producció), Audrey Tatou, Pio Marmai, Goldshiteh i Bruno Sancces. La crítica l’ha definit com “una comèdia familiar nadalenca divertida i conmovedora, que provoca un somriure des de primer moment fins al final”.

Tràlier de la pel·lícula: https://youtu.be/NnVXfBP-_D4

 

18.30 h: GIRL IN FLIGHT  (+ 8 anys)

Una escapada, un nou món que s’obre. Noves realitats, complicitats i una Roma desconeguda. El pas a l’adolescència, l’amistat i la lluita contra els estereotips. Aventures per uns i quotidianitats pels altres i, de fons, destaca la relació amb els pares i la família en una etapa de reafirmació de la pròpia identitat.

La directora d’aquest film, premiat com a Millor Pel·lícula Estrangera al Woodstock Film Festival 2017 i que s’estrena a Espanya amb aquesta projecció és Sandra Vannucchi. La pel·lícula compta amb les actuacions de Donatella  Finocchiaro,  Filippo  Nigro,  Lisa  Anderozzi.

La projecció a Tarragona de GIRL IN FLIGHT continua un exitós recorregut per diversos festivals; Sarajevo  Film  Festival, el Giffoni  Film  Festival, Cinekid  Film  Television  and  New  Media  Festival  for  Children  Amsterdam, Filmfest  München i Luxemburg  City  Film  Festival.

 

Tràiler: https://vimeo.com/288947668

 

Sessions Vermut

En la línia de la programació iniciada en anys anteriors, les projeccions del REC 2018 TAMBÉ s’acostaran arran de mar. El Teatret del Serrallo també acollirà les Sessions Vermut, cites pensades per gaudir juntament amb una de les tradicions típicament tarragonina com és el vermut. L’entrada a aquest esdeveniment inclourà la pel·lícula i el vermut.

D’aquesta manera, les Sessions Vermut es duran a terme els dies 2, 6, 7, 8 i 9 de desembre a les 12h al Teatret del Serrallo.

Un dels primers films confirmats és, precisament, la pel·lícula THE BREADWINNER, una de les grans apostes del MiniREC d’enguany. Altres films del cicle es projectaran en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, per mitjà del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Tarragona i apostaran pel caire de reivindicació social que enguany marca la imatge i la filosofia del REC 2018.

 

Col·laboradors REC 2018

 El Festival REC 2018 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Accion Cultural Española (AC/E).

També cal destacar el suport del Palau Firal i de Congressos de Tarragona, la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Regiom, Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès, el Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!

A més a més, també compta amb la col·laboració del Tecletes, PLAY Acció Cultural, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

Les entrades anticipades per al REC 2018 ja estan disponibles

 

Els abonaments estaran disponibles a preus especials a partir del 7 al 17 de novembre. Es podran recollir als punts habituals

 

Les entrades anticipades a preu reduït per al Festival d’enguany es podran adquirir a partir del dimecres 7 fins al 17 de novembre. El REC 2018 se celebrarà de l’1 al 9 de desembre a Tarragona. Els abonaments es vendran als punts de venda habituals: Shiva Music (c/ Cos del Bou, 15), El Lloro (c/ Governador González, 18) i al Cafè Restaurant la Cantonada (c/ Fortuny, 23).

Els preus dels abonaments seran: el de tres pel·lícules tindrà un preu de 12€, el de cinc costarà 18€ i el de vuit pel·lícules es vendrà per 25€. Després del termini establert, es podran adquirir els abonaments de cinc films per 25€.

Durant el festival es vendran les entrades individuals a 6€, tot i que es farà un descompte per aquells que presentin el Carnet Jove o el carnet del Club TR3SC. Per a aquestes persones les entrades tindran un preu de 5€. Per a les sessions familiars, els tiquets costaran 6€ per a un adult i un infant.

A banda dels punts de venda físics, les entrades al REC 2018 també es podran comprar a la web d’Atrapalo o a les taquilles el mateix dia de les projeccions. En aquest cas, serà fins a mitja hora abans de l’inici de la pel·lícula.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES ENTRADES PER AL REC 2018

Oberta la convocatòria pel concurs de curtmetratges en 48 hores del Festival REC

Els participants hauran de realitzar amb el seu smartphone un curtmetratge en el termini de dos dies

Amb l’ànim de catalitzar i donar a conèixer el talent jove de la província de Tarragona, el REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona convoca per segon any consecutiu el concurs EngegaR / 48 hores.

Aquesta convocatòria repta als creadors de la província a rodar un curtmetratge amb el seu smartphone, així com editar-lo, en el termini de 48 hores, a partir de la premissa que es lliurarà als participants. Les inscripcions per participar es poden realitzar a través de la web del festival (www.festivalrec.com/engegar), del 5 al 28 de novembre. La premissa es farà pública a les 15 hores del 29 de novembre, i els participants hauran de lliurar les seves peces a la mateixa hora del dia 1 de desembre.

Diumenge 2 de desembre, dins de la programació del XVIII Festival REC, es mostrarà una selecció de les peces i un jurat format per creadors de la ciutat triarà l’obra guanyadora, que rebrà com a premi un Pack Fan del festival (bossa, samarreta i 8 entrades per assistir a les projeccions).

El concurs EngegaR/48 hores compta amb el suport de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region, així com de la Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City de la URV.

Bases EngegaR/48h

Inscripció

 

L’impacte de la revolució marca la línia gràfica del REC 2018

 

 

Aquest dimarts 30 d’octubre s’ha desvetllat la proposta guanyadora del Concurs d’Imatge Rec 2018, un disseny que signen Violeta Bofarull i Mo Espasa i que protagonitzarà la imatge gràfica del REC 2018

– Enguany, el REC 2018 es durà a terme de l’1 al 9 de desembre

– Durant aquest mes de novembre, el festival escalfa motors amb les sessions del cicle RECvolucions, amb projeccions internacionals que ofereixen històries que giren entorn del canvi, tant en l’aspecte personal com social

 

La revolució és canvi, moviment, evolució i també creativitat. Enguany, el cartell del Festival REC gira entorn d’aquest concepte, a través de la proposta que signen les artistes Violeta Bofarull i Mo Espasa i que aquest dimarts 30 d’octubre s’ha presentat de manera oficial a la Casa Joan Miret de Tarragona.

La proposta que signen Bofarull i Espasa ha estat la guanyadora d’entre totes les que s’han presentat a l’edició d’enguany del Concurs d’Imatge REC 2018. La imatge gràfica d’enguany és una reinterpretació de l’obra pictòrica francesa La llibertat guiant al poble. Segons les dissenyadores, la proposta té l’objectiu de “plasmar el concepte de revolució” atès que el cinema és una disciplina col·lectiva “per assolir un projecte en comú”. Un element clau de la proposta de les dues autores és la substitució de la bandera del quadre per un croma (fons verd que en televisió i cinema s’utilitza per superposar-hi una altra imatge a la postproducció), que simbolitza “les possibilitats infinites” dins el món del cinema.

Els dissenys finalistes del concurs han estat els realitzats per Judit Guinovart i per l’equip format per Ona Gibert i Ariadna Pujol, respectivament.

La presentació oficial de la imatge gràfica és el primer dels actes del REC 2018, que es durà a terme a la ciutat de Tarragona entre els dies 1 i 9 de desembre. Abans de les dates oficials de festival, el públic podrà obrir boca amb el programa previ RECvolucions, en col·laboració amb Obra Social La Caixa, que girarà entorn de les revolucions, tant col·lectives com individuals. Els films es projectaran els dies 6, 13, 22 i 29 de novembre a l’Auditori CaixaForum (C/ Colom, 2) a les vuit del vespre.

 

Quatre sessions de RECvolucions durant el mes de novembre

La primera pel·lícula del programa RECvolucions serà No intenso agora de João Moreira  Salles (2017). Es tracta d’un seductor assaig fílmic que mostra la vida de qui va implicar-se en accions inoblidables com van ser les revolucions del maig del 68 a França i Txecoslovàquia –de les que enguany se celebra el 50è aniversari–.

La setmana següent es projectarà la pel·lícula sueca Sami Blood (2016), que ens mostra la història d’una noia lapona que ha de trencar amb tots els seus lligams i cultura per tal d’arribar a una nova vida. Ha sigut guanyadora de diversos guardons, entre els quals destaca el Premi a la Millor Òpera Prima de la Mostra de Venècia.

El dijous 22, l’Auditori projectarà Tódalas mulleres que coñezo (2018), en què una conversa casual entre un grup d’amigues sobre vivències personals acaba revelant experiències comuns. La projecció es durà a terme en col·laboració amb l’Institut Català de la Dona, a través del Servei d’Informació i Atenció a la Dona de l’Ajuntament de Tarragona (SIAD). En acabar la projecció comptarem amb la presència de la directora del film, Xiana Do Teixeiro, qui conversarà amb el públic.

Per acabar el RECvolucions, el dia 29 de novembre es projectarà La revolución silenciosa (2018). El film mostra la història d’uns estudiants alemanys de batxillerat l’any 1956 que, moguts per les revoltes del poble hongarès, decideixen guardar un minut de silenci en solidaritat amb els insurgents i les víctimes de la repressió soviètica.

 

 

El festival gira per la província amb ‘REC On The Road’

Paral·lelament, el festival visitarà altres municipis de la província de Tarragona amb el programa REC On The Road. Així, el 23 de novembre es mostrarà al Cineclub Altafulla Link la pel·lícula La mano invisible de David Macián (2016), guanyadora del Premi del Públic al REC 2016. A més, els assistents podran gaudir de la presència de l’actor Daniel Pérez Prada. La setmana següent, el 29 de novembre, el REC visitarà el Cineclub La Ràpita amb el film Matar a Jesús de Laura Mora Ortega (2017), guanyador del Premi del Públic al REC 2017.

 

Cinema i cooperació, de la mà

Per acabar el mes, el 30 de novembre a l’Antiga Audiència de Tarragona es presentarà la pel·lícula turca Rauf (Soner Caner i Baris Kaya, 2016), dins el programa Tardor amb CooperAcció, en col·laboració amb la Xarxa de Centres Cívics i el Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona. El film, adreçat a públic familiar, ens explica la història del jove Rauf, un nen kurd que cerca amb desesperació un obsequi de color rosa per a la noia de qui està enamorat, amb el conflicte turc-kurd com a teló de fons. Rauf forma part del projecte europeu WRAP!, d’alfabetització audiovisual per a nens i adolescents, on el REC participa com a soci juntament amb altres sis països de tota Europa. El projecte WRAP! rep el suport del programa MEDIA de Creative Europe.

 

 

El Festival REC 2017 supera els 3.000 espectadors i entra en un període de reflexió de cara al futur

La direcció destaca les bones xifres d’assistència a les projeccions d’enguany, que han mostrat 4 estrenes absolutes a l’Estat espanyol dins de les 11 pel·lícules en competició dins de la secció oficial Opera prima

Enguany creixen en importància les sessions professionals, que han comptat amb una massa social de més de setanta persones durant els dies del festival

Destaca la bona acceptació de les noves franges de projecció, entre les que sobresurten activitats com el MiniREC i les Sessions Vermut al Teatret del Serrallo

Prop de 3.000 persones han gaudit de les projeccions de pel·lícules que han conformat el programa d’aquest Festival REC 2017 i, quan encara queda per finalitzar la jornada d’aquest diumenge, la direcció del festival estima que la xifra total d’assistents que han gaudit de la proposta cultural de l’edició d’enguany serà “superior a la d’edicions de l’any passat, per exemple”.

Els organitzadors del Festival REC 2017 destaquen la solidesa d’una programació que ha mostrat 11 òperes primeres a concurs i la tria d’un jurat especialitzat i d’àmbit internacional, que ha escollit ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, com a Millor opera prima en l’edició d’enguany del festival. En total, 11 òperes primeres han competit per endur-se aquest guardó, totes elles estrenes a Catalunya i 4 d’elles -‘SEVERINA’, ’CLUB EUROPA’, ’THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ’MANIFESTO’- estrena absoluta a l’Estat espanyol.

“Ha estat satisfactori veure cares conegudes entre el públic, però també moltes d’altres de noves i també registrar plens gairebé absoluts en projeccions de films que eren estrena i de creadors nous i també una aposta per la creativitat, el que demostra la bona salut d’un festival que aposta per arriscar i per la qualitat dels autors emergents, gràcies al suport d’una important massa social que espera les nostres propostes”, destaca el director artístic del Festival REC, Xavier García Puerto, que reitera que aquesta bona acollida manifesta “la bona salut d’un festival molt treballat i que aposta per oferir una programació diversa que sorprengui, commogui i captivi al públic”.

Això, segons la direcció del festival, també es reflecteix en la visita de programadors de tot Catalunya de cineclubs i d’altres festivals, que prenen les propostes del REC com a punt de partida per a conformar les seves respectives apostes.

Respecte a les noves apostes d’enguany -com el MiniREC i les Sessions Vermut ubicades al Teatret del Serrallo- Xavier García Puerto destaca “les bones xifres de noves apostes que pretenen marcar el caràcter ciutadà d’un festival que desitja aportar propostes cinematogràfiques de qualitat al conjunt de la família i apostar per la cultura al conjunt de la ciutat”.

D’altra banda, les propostes adreçades als experts del sector que ha programat el festival en l’edició d’enguany -One to One, Primer Test i Jornades Professionals- han congregat a prop de setanta professionals, que han tingut l’oportunitat d’exposar els seus treballs, aconseguir ajuda per a llançar les seves produccions al mercat o reflexionar sobre aquells temes que importen al conjunt de treballadors del camp de l’audiovisual.

Tot i que aquestes activitats tenen un reconegut relativament jove, el director artístic del festival destaca “els bons fruits d’aquesta proposta, que demostra el seu èxit amb la visita de Carla Simón, directora d’‘ESTIU 1993’, que ha tornat al REC amb la seva pel·lícula com a gran èxit de la temporada després d’haver visitat el festival fa dos anys, quan només era un projecte”.

“La bona acollida entre els professionals i el fet que cada cop més experts d’àmbit internacional visitin el festival i participin en aquestes jornades ens marca la bona salut d’aquestes trobades i també una de les línies de futur del REC”, destaca el director artístic del festival.

Repensar el REC és ara una de les apostes de futur del festival

De cara al futur, el director artístic del REC, Xavier García Puerto, destaca que els responsables del festival -que enguany ha celebrat la XVII edició- entren, després de les xifres optimistes i bones sensacions de la cita d’aquest 2017, “en un període de reflexió que implica avaluar la proposta que oferim ara mateix i centrar-nos en els punts forts i febles del festival per a oferir pròximes edicions cada cop millors”.

“Pensem que després de gairebé 5 anys mantenint una mateixa aposta que té xifres consolidades, ara s’obre un procés de repensar el festival per tal que segueixi desenvolupant-se per adaptar-se a les necessitats lògiques de creixement i també a les necessitats del conjunt de la ciutat”, avança el director del festival.

En aquest punt, Xavier García Puerto destaca com a principal debilitat del Festival REC la falta de suports institucionals “que estiguin a l’altura de la resposta ciutadana que cada any consolida el REC com una cita cultural de referència al Camp de Tarragona”.

Tots els premiats de l’edició d’enguany

A més a més de la distinció com a Millor òpera prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

Aquest és el cas de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran, que ha aconseguit el reconeixement del Jurat de la crítica, un film que aprofundeix en els secrets d’una família, que planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants.

En aquest cas, el Jurat de la crítica ha valorat la manera com el film “es transforma des del punt de vista estètic i narratiu, a partir de la presència d’un cos absent”, a més a més destaca la incursió en el gènere musical, “a través d’unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un encertat escenari laberíntic”.

D’altra banda, una estètica immersiva, un muntatge trencador i una estructura narrativa que manté a l’espectador totalment absort, a través d’una crítica social atrevida i justificada. Aquests són els arguments que esgrimeix el Jurat jove del Festival REC 2017 per premiar ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, de Bertrand Mandico.

A més a més, el Jurat jove també concedeix una menció per a ‘TESNOTA’, de Kantemir Balagov, una pel·lícula que relata les decisions d’una família al voltant del segrest d’un dels seus membres i, de la qual, el jurat ha reconegut el “treball del director i les actuacions memorables” del conjunt dels actors.

Per la seva banda, el públic assistent a les diferents projeccions del Festival REC 2017 ha optat per destacar el treball de Laura Mora a ‘MATAR A JESÚS’, una pel·lícula que explora els límits de la venjança i que ens parla de la història de la Paula, una noia que es topa amb l’assassí del seu pare i que ha d’aprendre a encarar el seu futur.

A més a més de les guanyadores, cal destacar la bona acollida de pel·lícules que no han estat premiades, però que han rebut una gran acollida per part del públic i han registrat ple absolut a la sala, com la proposta ‘MUCHOS HIJOS, UN MONO Y UN CASTILLO’, de Gustavo Salmerón, una comèdia documental familiar que va captivar el públic i ‘MANIFESTO’, que mostra a l’actriu Cate Blanchett en tretze rols diferents.

El Jurat internacional escull ‘LOS PERROS’ com a Millor opera prima del Festival REC 2017

L’Antiga Audiència acull la cloenda i entrega de premis  

Aquest llargmetratge de Marcela Said posa el focus en la relació entre una dona casada i un ex-coronel de Pinochet i aconsegueix la distinció de millor primer llargmetratge en l’edició d’aquest 2017. El Jurat internacional també fa una menció a ‘LES GARÇONS SAUVAGES’ per la seva força visual

El Jurat de la crítica distingeix la pel·lícula ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran

Per la seva banda, el Jurat jove destaca la creativitat i potència de ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, amb menció per a ‘TESNOTA’

El Premi del públic recau en ‘MATAR A JESÚS’  

Solidesa narrativa i actoral per una pel·lícula que tracta un tema tan complex com els ecos que encara ressonen de la dictadura en la societat xilena. Aquest és l’eix central de ‘LOS PERROS’, de Marcela Said, el fillm que s’enduu pel premi del Jurat Internacional com a Millor opera prima en l’edició del Festival REC 2017.

Amb la mà ferma en la direcció, uns actors en estat de gràcia i una sèrie de cuidades al·legories visuals, Marcela Said construeix un film en el qual teixeix un univers que atrapa a l’espectador i que l’atrapa, de la mateixa manera com la protagonista -Mariana- es veu embolicada en una trama desconeguda per a ella quan aprofundeix en l’univers del seu instructor d’equitació, Juan, un exoficial de cavalleria conegut com El Coronel que està sent investigat per abusos de drets humans.

“Enguany escollir la pel·lícula guanyadora ha estat complicat, a causa de la qualitat i varietat de les 11 pel·lícules a competició”, destaca el Jurat Internacional, que des del dimarts 5 de desembre ha pogut visionar totes les candidates a millor òpera prima, quatre de les quals -‘SEVERINA’, ’CLUB EUROPA’, ’THE STARRY SKY ABOVE ME’ i ’MANIFIESTO’- s’han pogut veure per primera vegada al conjunt de l’Estat Espanyol en el marc de REC 2017. La resta de llargmetratges a concurs s’estrenaven per primer cop a Catalunya.

De la mateixa manera, els membres del Jurat Internacional han decidit atorgar una Menció especial a ‘LES GARÇONS SAUVAGES /THE WILD BOYS’, de Betrand Mandico, per tal de reconèixer la tasca de creació “d’un univers cinematogràfic oníric i sensual i una mirada desinhibida sobre el concepte de gènere”.

El Jurat de la crítica distingeix ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran

A més a més de la distinció com a Millor òpera prima, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada.

Aquest és el cas de ‘ADIÓS ENTUSIASMO’, de Vladimir Duran, que ha aconseguit el reconeixement del Jurat de la crítica, un film que aprofundeix en els secrets d’una família, que planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants.

En aquest cas, el Jurat de la crítica ha valorat la manera com el film “es transforma des del punt de vista estètic i narratiu, a partir de la presència d’un cos absent”, a més a més destaca la incursió en el gènere musical, “a través d’unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un encertat escenari laberíntic”.

El Jurat jove reconeix LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’

Una estètica immersiva, un muntatge trencador i una estructura narrativa que manté a l’espectador totalment absort, a través d’una crítica social atrevida i justificada. Aquests són els arguments que esgrimeix el Jurat jove del Festival REC 2017 per premiar ‘LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS’, de Bertrand Mandico.

A més a més, el Jurat jove també concedeix una menció per a ‘TESNOTA’, de Kantemir Balagov, una pel·lícula que relata les decisions d’una família al voltant del segrest d’un dels seus membres i, de la qual, el jurat ha reconegut el “treball del director i les actuacions memorables” del conjunt dels actors.

‘MATAR A JESÚS’ s’enduu el Premi del públic

Per la seva banda, el públic assistent a les diferents projeccions del Festival REC 2017 ha optat per destacar el treball de Laura Mora a ‘MATAR A JESÚS’, una pel·lícula que explora els límits de la venjança i que ens parla de la història de la Paula, una noia que es topa amb l’assassí del seu pare i que ha d’aprendre a encarar el seu futur.

Els espectadors que desitgin recuperar les pel·lícules escollides com a Millor opera prima 2017 -‘LOS PERROS’- i el Premi del públic, tenen l’ocasió de gaudir-les de nou a l’Antiga Audiència de Tarragona. La sala projectarà ‘LOS PERROS’ a les 18 hores del diumenge i ‘MATAR A JESUS’ a les 20 hores, en el que és una nova ocasió per a gaudir  de nou d’alguns dels films que han tingut més repercussió en l’edició d’enguany.

El Festival REC 2017 aplega més de 70 participants en les Jornades Professionals

Prop de 70 professionals de diferents àmbits de la indústria cinematogràfica -directors, guionistes, actors, productors, tècnics i crítics- han participat en les diferents propostes de jornades professionals que durant aquests dies 6, 7 i 8 de desembre s’han dut a terme en el Festival REC 2017, en diferents espais de Tarragona.

D’aquesta manera, a banda de la projecció de films a concurs i òperes primes internacionals i dels actes de caràcter ciutadà que acosten el cinema a tota la família, el Festival REC consolida el creixement de les propostes adreçades a aquells professionals que treballen en l’àmbit de l’audiovisual, facilitant la incorporació de noves pel·lícules dins dels circuits comercials i reflexionant i aprofundint sobre aquells temes que més preocupen als i les professionals del sector.

Enguany, la proposta de trobades professionals es concreta amb cites com les converses One to One, el Primer Test i les seves distincions a pel·lícules en fase final de postproducció i la sessió Les Dones en la Indústria Audioviual Europea, que ha posat de manifest quin és el paper de la mirada femenina en el conjunt de la indústria audiovisual.

Enguany, les jornades professionals del Festival REC 2017 compten amb la participació de professionals i experts d’àmbit internacional, com Pamela Pianezza (periodista especialitzada en cinema, fotògrafa i programadora de cinema), Vassillis Economou (crític cinematogràfic), Mira Staleva (productora i directora del Festival Sofia IFF), Xavier Henry-Rashid (fundador i director de l’agència Film Republic), Francine Raveney (productora executiva i consultant) i Valeska Neu (agent de vendes).

Cites professionals

Després de l’èxit d’edicions anteriors, el Primer Test celebra enguany la quarta edició i, aquest 2017, la secció ha tornat a acollir les sessions d’assessorament d’aquells projectes que es troben en fase de postproducció i que reben l’assessorament d’agents audiovisuals internacionals.

En aquesta ocasió, durant les jornades que s’han celebrat els dies 6 i 7 de desembre a la Casa Joan Miret, distribuïdors, programadors i agents de vendes han ofert la seva ajuda i valor professional als directors i productors, per tal afavorir l’èxit i l’entrada al mercat internacional de les obres participants. A més a més, els participants també han tingut l’ocasió de prendre part en les sessions One to One amb els experts per a rebre assessorament sobre les seves produccions.

A més a més -i gràcies al suport de patrocinadors com Catalan Films i Eclair en les jornades- els participants de l’edició d’enguany del Primer Test han recollit premis per la seva tasca, que es tradueixen en suport per a l’etalonatge de color i entrades per assistir al International Film Festival Rotterdam per concertar cites professionals amb experts. L’entrega dels guardons a aquestes produccions es va dur a terme aquest dijous a la tarda a l’Antic Ajuntament de Tarragona.

El paper de la dona en la indústria audiovisual europea

Les jornades professionals d’enguany s’han dut a terme aquest divendres, 8 de desembre, a l’Espai Turisme i han volgut plantejar diferents qüestions a l’entorn a la presència, representació i visibilitat de les dones en la indústria audiovisual europea. Un tema que no és nou però que, davant la desigualtat persistent, però també l’empenta i el talent de les creadores, demana ser reavaluat. Amb aquest objectiu, un conjunt d’expertes i professionals internacionals i dels nostres entorns productius propers han aportat la seva anàlisi i experiències en diferents taules temàtiques.

D’aquesta manera, el Festival REC 2017 consolida el seu compromís amb la creació i comissariat de les dones en l’audiovisual, un lligam que arrenca de voler contrarestar la discriminació provocada pel masclisme arrelat a les nostres institucions i societat i que ja ha tingut reflex en els criteris de programació del festival i al cicle de projeccions ‘WOMEN ON FIRE’, sota el mateix títol que les jornades, ha precedit l’edició d’enguany.

Patrocinadors i col·laboradors

El Festival REC 2017 es duu a terme gràcies a les aportacions dels patrocinadors que han ajudat a fer possible el Festival REC 2017, com l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el CaixaForum, la Diputació de Tarragona, Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Consell Comarcal del Tarragonès, Servei de Desenvolupament Empresarial ICEC, Catalan Films, URV, així com el projecte europeu WRAP!.

A més, el festival compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E) que, gràcies al Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) en la modalitat de visitants, permet la visita de professionals estrangers, que avaluen i gaudeixen de primera mà de les produccions del festival.

A més a més, el Festival REC 2017 també compta amb la col·laboració del Tecletes, el Teatret del Serrallo, la Casa Joan Miret, la Sala Zero i l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

Segueix-nos al Facebook