RECvolucions

Enguany s’ha parlat molt del 50 aniversari d’un dels fets fonamentals del segle XX: és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. Laurent Jauffrin sostenia que la vida quotidiana va transformar-se radicalment aquells dies, i va dir: “les dones ja no volen tornar a casa, els homosexuals ja no es volen amagar, i els operaris ja no se senten obligats a treure’s la boina cada cop que passen davant d’un capatàs”. La renovació de l’humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

El 68 també són Tommie Smith i John Carlos, aixecant el puny i sense sabates al podi de Mèxic, les mobilitzacions a Praga, i d’altres símbols (i les conseqüents repressions) que van posar el focus no només a París sinó arreu del mapa. El poble, les persones que el conformen, van deixar de ser espectadores de la seva pròpia vida per emprendre, a través de l’acció, un canvi col·lectiu. Aquesta consciència i solidaritat va fer, per exemple, que obrers d’Escòcia es neguessin a assemblar motors que sabien que servirien al règim de Pinochet, i avui encara sentim les remors d’aquelles promeses d’una societat lliure i agermanada en esdeveniments com la massiva manifestació del 8M.

Un Festival com el REC posa el focus en els joves creadors i la  continua regeneració de l’audiovisual, i reivindica la flama de la primera vegada, sempre encesa. D’aquí que no podíem obviar com els nous autors i autores mostren impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius de l’avui i de l’ara. Ho fan amb petites reflexions nostàlgiques sobre el que la revolta hauria pogut esdevenir, però sobretot el que encara pot ser, subratllant les fronteres que cada dia trenquem intentant ser millors, intentant bastir una societat més justa.

“La gent no s’adona del poder que té”, deia en Joan Brossa i ara repeteix al vent la Maria Arnal. Potser, mica en mica, això canvia. Si més no el cinema –art conscient, popular, industria que cerca el favor del públic– així ho reflecteix.

 

No intenso agora

Director João Moreira Salles
País Brasil // Idioma VO Portuguès/ Sub Castellà // Year 2017 // Duration 127'
Cast Daniel Cohn-Bendit, Alain Geismar, Jacques Sauvageot

Dimarts 6 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Abans de parlar de la influència del Maig 68, va bé que el revisem. I si ho fem des de l’avui? I si ho fem des d’una altra cultura? João Moreira Sailles recupera l’arxiu fílmic d’una família del Brasil i que és enregistrat a Xina, i aquest arxiu li serveix per reflexionar sobre com es van viure els dies més intensos del Maig del 68 a França, Txecoslovàquia, o el mateix Brasil. Un seductor assaig fílmic que ens mostra la vida de qui va implicar-se en accions inoblidables però també com continua la vida un cop les passions es refreden. Alegries, pors, decepcions, joia són sentiments que ens mostren en un documental hipnòtic que ens fa repensar les imatges a l’hora que ens encisa i captiva.

Estrenada a Berlin

Millor Director Brasiler de l’any per cercle de crítics brasilers.

 

  • Dimarts 6 // 20hCAIXA FORUM

Sami Blood

Director Amanda Kernell
País Suècia, Noruega i Dinamarca // Idioma VO Sami/ Suec/ Sub Castellà // Year 2016 // Duration 110'
Cast Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok i Maj Doris Rimpi

Dimarts 13 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Elle Marja, de 14 anys, és una ramadera de rens a Laponia. Exposada al racisme dels anys 30 i a inspeccions genètiques al seu internat, comença a somiar amb un altra vida, una que li doni oportunitats. Per aconseguir-ho, ha d’arribar a ser una altra persona i trencar tots els lligams amb la seva família i cultura. Amb un títol que fa referència a un insult per discriminar a la població lapona, “Sami Blood” és el vibrant debut d’Amanda Kernell, que va sorprendre a tothom per la seva força, i per l’empenta de la seva protagonista, que ha de lliutar contra tothom per acomplir el seu somni d’una vida diferent. Una pel·lícula intensa, emocionant i corprenedora.

Millor Opera Prima-Mostra de Venècia

Best Nordic Film & Millor Fotografia a Goteborg FF

Special Jury Prize & Millor Actriu a Tokyo FF

Premi Valors Humans a Thessaloniki FF

  • Dimarts 14 // 20hCAIXA FORUM

Tódalas mulleres que coñezo

Director Xiana Do Teixeiro
País Espanya // Idioma VO Gallec/ Sub Castellà // Year 2018 // Duration 71'
Cast Olalla Caamaño López, María Corral Fernández i Nieves Neira

Dijous 22 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Unes amigues es troben a una terrassa per xerrar de com els ha anat la setmana, de les seves coses. Mica en mica, la conversa comença a girar sobre la mateixa temàtica, històries personals que es converteixen en comuns, perquè ara no fa tanta vergonya dir-ho, perquè, a ‘totes les dones que conec’ els ha passat. Una pel·lícula ‘parlada’ en diversos escenaris enllaçats per un fil invisible d’identitats i generacions, que sorprèn i atrapa l’espectador des del relat íntim mentre qüestiona obertament les diferències (i desequilibris) de gènere.

Amb la presència de Xiana do Teixeiro, directora del film.


  • Dijous 22 // 20hCAIXA FORUM

La revolución silenciosa

Director Lars Kraume
País Alemanya // Idioma VO Alemany/ Sub Castellà // Year 2018 // Duration 110'
Cast Jonas Dassler, Judith Engel i Tom Gramenz

Dijous 29 de novembre | 20h | Auditori CaixaForum

Alemanya, 1956. El país està dividit, però el Mur encara no s’ha alçat. Un grup d’estudiants de batxillerat de la zona Oriental s’assabenten de la revolta del poble hongarès als noticiaris clandestins. Admirats per la seva lluita per la llibertat, decideixen per unanimitat guardar un minut de silenci a classe en solidaritat amb els insurgents i les víctimes de la repressió soviètica. Però en un context tan crispat i d’omnipresència política una acció aparentment senzilla és tot un desafiament a la doctrina ideològica imperant. Una pel·lícula solvent i directa, amb l’esperit del jovent que la protagonitza, que mostra, de manera emotiva, la força del col·lectiu davant de l’entorn il·lògic i inflexible.

  • Dijous 29 // 20hCAIXA FORUM
  • Dissabte 8 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA

Matangi/ Maya/ M.I.A

Director Steve Loveridge
País USA / Great Britain / Sri Lanka // Idioma VO Anglès/Sub Castellà // Year 2018 // Duration 137'

Nascuda a Sri Lanka i arribada a Londres als 9 anys, l’artista coneguda com M.I.A. ens presenta aquest document ‘canyero’ disfressat de retrat íntim. Relat vibrant de com va passar de refugiada de la Guerra Civil a cantant i icona pop, la pel·lícula repassa més de 20 anys de gravacions, i inclou testimonis de Spike Jonze, Kaney West, Justine Frischmann o Jimmy Lovine, mostrant-nos les facetes menys conegudes de l’artista amb més actitud de la seva generació.

M.I.A va començar a fer música amb una estètica hereva de l’street art, el hip hop i diverses comunitats de Londres. Les seves experiències amb el règim militar d’Sri Lanka han afilat la seva llengua i actitud. El seu suport als rebels Tamil i la seva identitat de bad girl li han valgut crítiques dels mass media, de polítics i del públic més conservador. Steve Loveridge, en el seu debut, revela com Maya utilitza la música pop com altaveu polític, sense por de convertir-se en una outsider.

Premi Especial del Jurat Sundance 2018 // IndieMusic Award IndieLisboa FF

  • Dilluns 3 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA

L’Époque

Director Matthieu Bareyre
País França // Idioma VO Francès/SUB castellà // Year 2017 // Duration 96'

Els barris de París s’obren, de nit, a joves inconformistes que eixamplen les escletxes des d’on pensar una nova Europa. Filmada durant els tres anys posteriors als atacs de Charlie Hebdo, l’Époque és una pel·lícula documental que s’apropa a les persones que protesten contra les injustícies i, així, ens descobreix l’esperit d’un temps. La precarietat econòmica, la repressió judicial o la segregació per raó d’origen, són les rèmores d’un estat francès que sembla incapaç d’acomplir la promesa republicana. En un esfondrament que no és exclusiu de França sinó que apel·la al desmantellament de l’estat de benestar a Europa, la vida continua i s’escampa per les sales de ball, les manifestacions i els “botellons”. Matthieu Bareyre dibuixa un retaule que aspira a cartografiar la sensibilitat d’una generació en les seves posicions més perifèriques. Poètica i captivadora, l’Époque és la vitalitat que respira més enllà de l’encorsetament dels càrrecs polítics impecables i repentinats formats a les escoles de negoci.

 

 

  • Dimarts 4 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA
  • Dimecres 5 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA

Comandante Arian

Director Alba Sotorra
País Espanya // Idioma VO Kurdo i àrab/Sub Castellà // Year 2018 // Duration 80'

Al front de la guerra de Síria, una dona de 30 anys, la Comandant Arian, guia un batalló femení cap a la ciutat de Kobane per alliberar la seva gent del jou del DAESH (ISIS). Al 2012, quan la guerra va arribar al Kurdistan, un grup de dones va decidir passar a l’acció i formar les Unitats Femenines de Protecció (YPJ), i reconquerir el terreny, no només pel país, sinó també per la llibertat de la futura generació de dones. Alba Sotorra (guanyadora del Gaudí a millor documental per “Game Over”), va ser l’ombra d’Arian durant mesos, amb els sacrificis propis de la guerra, construint un relat captivador al cor de l’acció; un retrat de la fascinant lluita d’una dona i el seu grup de guerrilleres, que cerquen la llibertat en una societat profundament religiosa i patriarcal. Un documental que s’erigeix com un al·legat a la llibertat de les dones, o com diu el seu subtítol “una historia de dones, guerra i llibertat”.

Amb l’assistència de la directora Alba Sotorra. 

  • Dissabte 8 // 12hTEATRET DEL SERRALLO