Opera prima

Opera Prima és la secció estrella del festival. Recull els millors debuts cinematogràfics internacionals amb l’objectiu de projectar nous talents i apropar les obres al públic. Els films competeixen per quatre premis: Millor Òpera Prima REC  (amb un jurat Internacional), el del Jurat Jove, el de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC) i el del Públic a la millor Òpera Prima sense distribució (per votació popular amb mitjana ponderada entre vots i assistents a les projeccions).

Trinta Lumes

Director Diana Toucedo
País Espanya // Idioma VO Gallec/ Sub Castellà // Year 2017 // Duration 80'
Cast Alba Arias i Samuel Vilariño

Alba té 12 anys i viu a O Courel, una petita comunitat rural de Galícia. Amb la curiositat pròpia de l’edat, sent fascinació per tot allò ocult i, acompanyada del seu amic Samuel, visitarà cases abandonades, vil·les oblidades i turons remots buscant un món paral·lel, el que separa el món dels vius. De la mà dels dos joves descobrirem misteris, però també els rituals del dia a dia, i els costums d’una població d’una bellesa aturada en el temps.

A mig camí entre el documental observacional i el retrat íntim, amb uns tocs de ciència ficció casolana i llegenda galega, TRINTA LUMES és un delicat retrat sobre una terra mil·lenària que es va despoblant, fet amb l’afecte que demana aquest patrimoni. Un viatge per un paisatge que difumina l’espai entre la filmació de la quotidianitat, els seus costums ancestrals i les històries inventades, el mite i l’imaginari col·lectiu.

Guanyadora del PRIMER TEST 2017, d’allà va saltar a fer l’estrena mundial a Berlin i guanyar, entre d’altres, el Premi Días de Cine a FilmMadrid. Una mostra del talent que pot ajudar a desenvolupar el nostre laboratori.

Secció Panorama Berlinale 2018

Premi de la Crítica al D’A Barcelona 2018

Amb l’assistència de la directora Diana Toucedo. 

 • Dimecres 5 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA

I Hope You’ll Die Next Time :-)

Director Mihály Schwechtje
País Hongria // Idioma VO Hongarès/SUB Castellà // Year 2018 // Duration 96'
Cast Kristóf Vajda, Szilvia Herr, Casaba Polgár

Eszter és una noia insegura de 16 anys que està enamorada en secret del seu professor d’anglès, mentre el seu company de classe Peter està desesperançadament enamorat d’ella. Un dia el profe anuncia que deixarà l’escola per anar-se’n a Londres. El mateix dia Eszter rep un especial missatge de comiat del professor. És la porta d’entrada a un affair online de conseqüències inesperades.

Adolescents, desig, inseguretat, hormones, frustracions i xarxes socials formen un cocktail que s’ha agitat de diverses maneres en els últims anys, no sempre amb resultats satisfactoris; però l’hongarès Mihály Schwechtje sap trobar el punt d’equilibri entre tecnologies actuals, sensibilitat adolescent, estètica teen, sèxting i un guió calculat, i ho converteix en un engranatge narratiu que funciona a la perfecció i t’enganxa fins al final.

El coming of age esdevé thriller amb les eines narratives de la contemporaneïtat multi-pantalla. Tot just començant la seva carrera de festivals, el film té una forta personalitat que de ben segur serà una de les petites sorpreses (i troballes!) de l’edició d’enguany.

Estrena a Espanya.

Amb l’assistència del director Mihály Schwechtje.

 • Dimecres 5 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

Songs in the Sun

Director Kristian Sejrbo Lidegaard
País Dinamarca // Idioma VO Danés/ Sub Castellà // Year 2017 // Duration 71'
Cast Emma Sehested Høeg, Charlotte Munck, Victoria Carmen Sonne

Mentre intenta aconseguir el seu somni de ser cantant, l’Anna rep una petició estranya. La mare de la seva amiga d’infantesa Julie li demana que els faci una visita a la petita illa de Møn (Dinamarca), ja que alguna cosa no va bé. Uns dies a la platja amb la seva amiga més íntima poden ser tot allò que la Julie necessita, però durant la visita de l’Anna succeiran esdeveniments inesperats.

Un film sobre les inseguretats de la joventut, l’autoestima i la imaginació, que ens farà viatjar per universos onírics amb l’esperança de trobar-hi complicitat… o enemistat.

L’òpera prima de Kristian Sejrbo Lidegaard ens sorprèn creant un univers propi ple de jocs perillosos, amb un imaginari íntim que ens porta des de l’infantilitat fins a la maduresa més crua, enfrontant-nos a l’absurd de l’existència. Un teatre de titelles del qual ens podem sentir protagonistes, amb una atmosfera plena de misteri que ens farà flotar entre la incertesa i la inquietud. Una d’aquelles petites joies amagades que es descobreixen al REC.

Estrena a Espanya

 • Dijous 6 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA

Las Herederas

Director Marcelo Martinessi
País Paraguay // Idioma VO Castellà/SUB castellà // Year 2018 // Duration 95'
Cast Ana Brun, Margarita Irún, Ana Ivanova

Chela i Martina viuen juntes des de fa més de 30 anys a Asunción. Filles de bona família, les seves herències els havien permès viure sense treballar. Però passats els 60, els diners escassegen i, carregada de deutes, Martina acaba a presó. Chela ha de començar a moure’s per no seguir el mateix camí. Acostumar-se a la nova soledat és més dur del que semblava, però també la desperta a una nova vida, que li va provocant una petita revolució interna.

D’un regust nostàlgic per la decadència, el film explora classe i desig en un moment crepuscular con un impressionant exercici d’estil sorprenent per a un debutant . Amb una direcció plena de sensibilitat i embolcallant un guió emocionant que es desgrana amb pausa i bon ritme, Marcelo Martinessi compta amb la complicitat d’unes actuacions increïbles, sobretot la de la incontestable Ana Brun, silenciosa, ferotge, continguda, que va merèixer l’Os de Plata a la millor actriu al Festival de Berlin. D’una bonica delicadesa, LAS HEREDERAS s’erigeix com una elegia a l’esplendor i la bellesa de les parelles.

Millor Opera Prima / Premi FIPRESCI / Premi Teddy a Berlin 2018

Millor Direcció i Millor Opera Prima als Premis Fénix de cinema Iberoamericà.

Estrena a Catalunya

 • Dijous 6 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA
 • Divendres 7 // 12hTEATRET DEL SERRALLO

What Have We Done To Deserve This?

Director Eva Spreitzhofer
País Austria // Idioma VO Alemà /Turc/ Sub Castellà // Year 2018 // Duration 92'
Cast Caroline Peters, Chantal Zitzenbacher, Simon Schwarz

Wanda és una dona de 49 anys feminista i atea de Viena. Té dues filles, una d’elles adoptada des d’Àsia, i un exmarit. Sembla preparada per a l’etapa en què la seva filla adolescent Nina comenci a saltar-se les classes i fumi… o altres coses. Però un dia, la Nina arriba a casa amb hijab, diu que s’ha convertit a l’Islam, i a partir d’ara se li ha de dir Fàtima. WTF? De sobte, la seva vida entra en un món de contradiccions, que només serà el principi d’un camí de conseqüències inesperades.

Amb una irreverència i audàcia sorprenents per tractar un tema ben delicat, candent ara a Europa Central, la pel·lícula es concentra en empentar un guió entremaliat ple de giragonses, amb uns actors en estat de gràcia, que ens duu a situacions hilarants mentre tracta qüestions socials d’actualitat. Trencant tòpics (com el de que no es fan comèdies a Àustria), “Què hem fet per merèixer això?” és ideal per tractar de manera relaxada i divertida temàtiques que de vegades només es plantegen de manera seriosa.

Estrena a Espanya.

Amb l’assistència de la directora Eva Spreitzhofer.

 • Dijous 6 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA
 • Diumenge 9 // 12hTEATRET DEL SERRALLO

Little Tickles (Les Chatouilles)

Director Andréa Bescond, Eric Métayer
País França // Idioma VO Francès / SUB Castellà // Year 2018 // Duration 103'
Cast Andrea Bescond, Clovis Cornillac, Gregory Montel

Odette, una dona a la trentena, balla amb entusiasme i força, i amb la ràbia de qui ha d’esclarir fantasmes del passat. Tracta de trobar la seva pròpia veu, i d’abraçar la vida. Odette té 8 anys, li agrada ballar, i també dibuixar. És la viva imatge de la innocència i la vulnerabilitat. Per què hauria de tenir por d’un amic de la família que li demana ‘jugar a les pessigolles’ amb ell?

Basada en una peça teatral de la mateixa directora (qui també la protagonitza), la pel·lícula esdevé una reivindicació feta des de la intel·ligència i la sensibilitat. Un film amb la força de la intimitat i la intensitat de l’experiència viscuda. A través de la dansa, l’spoken word, i el cinema mateix, Bescond ens explica la seva veritat en un carrusel emocional que et farà riure i et farà plorar. Una història corprenedora i emotiva, que es fa imprescindible en l’era del #MeToo. Un impressionant debut sobre una ballarina que troba l’ajuda d’una terapeuta per lidiar amb les ombres passades que s’allargassen fins al present, i que, amb sinceritat, passió, i molt d’humor, és tota una oda als poders restauradors de les arts. Sens dubte, una de les pel·lícules del festival.

Premiere Mundial a Cannes. Un Certain Regard

Premi Roger Eberet al Festival de Chicago

Premi Young Talent al Festival d’Hamburg

 

Estrena a Espanya

 • Dijous 6 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA

Young & Beautiful

Director Marina Lameiro
País Espanya // Idioma Castellà/SUB anglès // Year 2018 // Duration 72'

Poti, Nais, Ione i Das són joves que han decidit viure la seva vida sense xarxa, sent íntegres amb les seves aspiracions. Marina, amiga seva i directora de la pel·lícula, inicia un intercanvi íntim amb la càmera con a testimoni còmplice: moments lúcids, fràgils, quotidians, que descriuen les seves realitats, aspiracions i frustracions. Amb el mateix títol que una cançó de Lana del Rey (la tornada de la qual diu: “Em seguiràs estimant quan ja no sigui jove i bella?”), YOUNG & BEAUTIFUL traspua frescor, proximitat i desencant (generacional) durant els seus 72 minuts de durada. Compartim el mirall amb joves que, al final de la seva trentena, es qüestionen l’avui i què serà del seu demà, i el sistema social en què no acaben d’encaixar. YOUNG&BEAUTIFUL és el retrat polièdric d’una generació acusada de no voler créixer; una generació a la qual s’obliga a acceptar un món trencat i un país en crisi, en què s’anuncia que l’única manera de sobreviure és abandonar els somnis. Una pel·lícula directa i honesta, sobre el nostre aquí i ara.

Premi del Públic al Festival Punto de Vista (Pamplona)

Estrena a Catalunya.

Amb l’assistència de la directora Marina Laimeiro.

 • Divendres 7 // 16hANTIGA AUDIÈNCIA

La Camarista

Director Lila Aviles
País Mèxic // Idioma VO Castellà/ Sub Castellà // Year 2018 // Duration 102'
Cast Gabriela Cartol i Teresa Sánchez

Eve és una jove cambrera de pis a un luxós hotel de Mèxic. Una exclusiva torre de vidre on viuen hostes tan rics que ella només pot imaginar-se les seves vides a través de les seves fantasies i els objectes que van oblidant. Amb un horari llarg i esgotador, que no li permet veure ni a la seva família, Eve prepara un pla per millorar la seva situació laboral.

Realitzada amb una cura d’orfebre, i una mestria impròpia d’una debutant, LA CAMARISTA és un estudi meticulós d’allò que passa entre bambolines. L’actriu Gabriela Cartol ens regala un treball ple de carisma, que dota de calidesa un personatge que ens descobreix un món moltes vegades invisible o pel qual passem de puntetes.

Seleccionat als festivals més prestigiosos del món després de la seva estrena a Toronto, l’impressionant debut amb què ens sorprèn Lila Avilés planteja les relacions de poder i servitud encara presents a la societat contemporània, mentre ens presenta la persona darrere del treballador, amb els anhels, desitjos i esperances que amaga qui habitualment es mostra com una ombra.

Seleccionada a Toronto, San Sebastián, i BFI de Londres.

Millor Pel·lícula al Festival de Morelia (Mèxic)

Estrena a Catalunya

 • Divendres 7 // 18hANTIGA AUDIÈNCIA

The Heart

Director Fanni Metelius
País Suècia // Idioma VO Suec i anglès/Sub Castellà // Year 2018 // Duration 99'
Cast Fanni Metelius, Suzanne Reuter i Leona Axelsen

Mika i Tesfay es troben a l’escola d’art d’Estocolm. Flirtegen, però de seguida es veu que alguna cosa pot passar. Ella fotògrafa, ell músic, el primer amor i les ganes de menjar-se el món. Després d’un inici fulgurant, la pel·lícula amaga d’altres detalls en què fixar l’atenció, els plecs sota la lluentor dels llençols compartits. L’actriu, guionista i directora Fanni Metelius (sí, és la Fanni de Fuerza mayor), després d’una celebrada carrera al món del curt, es llença de ple a retratar el subtil joc de poders en l’amor contemporani. I ho fa amb un relat que varia de ritme com els beats de les festes que van de Göteborg a Eivissa, per mostrar amb tota la força i cruesa una història d’amor. Sí, tot just una història d’amor. Però on mostra la incertesa, el desencís i la joia d’una relació de manera clarivident, i amb una sensibilitat (per la imatge, el so i els sentiments) no vista al cinema europeu dels últims anys.

If you love me, why don’t you fuck me!

 

World Premiere al Festival de Rotterdam. Bright Future

Estrena a Espanya

 • Divendres 7 // 20hANTIGA AUDIÈNCIA

Ruben Brandt, Collector

Director Milorad Krstic
País Ungria // Idioma VO Anglès/Sub Castellà // Year 2018 // Duration 84'
Cast Iván Kamarás, Zalán Makranczi i Gabriella Hámori

Ruben Brandt és un psicoterapeuta d’èxit que aplica tècniques artístiques per curar els seus pacients, però els personatges dels quadres s’estan apoderant dels seus somnis. L’excusa perfecta per a que Mimi, una de les seves pacients, convenci a la resta de robar els quadres que estan angoixant el seu doctor. Així comença una aventura imbuïda d’art, psicoanàlisi i cinema amb referències a Picasso, Caravaggio, Eisenstein, Hitchcock, Elvis o Rambo. Milorad Krstić és un pintor i esculptor eslové que ens regala una sublime aventura animada, que ens fa preguntar per què no va fer pel·lis abans. RUBEN BRANDT, COLLECTOR és un Dragon Khan noir per la història de la pintura, l’Ocean’s Eleven del món de l’art, és un thriller amb totes les de la llei, un festí per als sentits i per als cinèfils, un film de què es parlarà. Sens dubte, la millor animació europea des de Les Triplettes de Belleville. Amb una originalitat estètica sorprenent i una força narrativa fora de dubtes, el film s’ha convertit en la sorpresa de la temporada més enllà dels seguidors del cinema d’animació.

World Premiere a Locarno. Piazza Grande.

Estrena a Catalunya

 • Divendres 7 // 22hANTIGA AUDIÈNCIA